`

Ingenieurstechnieken voor brandveiligheid in gebouwen

Fire Safety Engineering

4 februari 2025 – 20 mei 2025

Performantie-gericht ontwerp laat toe om de brandveiligheid van gebouwen expliciet te evalueren door middel van inzicht in het gedrag van vuur en rook in een gebouw, en de toepassing van gespecialiseerde ingenieurstechnieken. Deze aanpak stelt ontwerpers en ingenieurs in staat om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die beter afgestemd zijn op de unieke kenmerken van het gebouw, en om meer algemeen brandveiligheid te garanderen voor aspecten die niet door prescriptieve regels worden afgedekt.

De opleiding geeft een inleiding tot de mogelijkheden en de toepassing van ingenieurstechnieken voor brandveiligheid (Fire Safety Engineering), dit zowel met betrekking tot het brandveiligheidsconcept van gebouwen, de specificatie en detaillering van structuren en installaties, alsook met betrekking tot het brandgedrag van materialen en gebouwenonderdelen.

Dankzij deze opleiding krijg je volgende kennis en competenties:

Kennis van concepten brandveiligheid (brandweerstand, reactie bij brand…)

Je krijgt inzicht in de fundamentele concepten van brandveiligheid, zoals brandwerendheid van structuren, dynamica van rook, en de reactie van materialen bij brand.

Inzicht in mogelijkheden FSE (Fire Safety Engineering)

Je leert de mogelijkheden van FSE kennen, en leert zo inschatten waar alternatieve, meer flexibele benaderingen brandveiligheid kunnen verzekeren. Dit laat toe om innovatieve oplossingen te overwegen die zijn afgestemd op de specifieke eigenschappen van het gebouw.

Erkennen van de grenzen van prescriptief ontwerp en de eigen competenties

Je leert inzien waar prescriptieve ontwerpvoorschriften niet voldoen om brandveiligheid te garanderen en waar gespecialiseerde kennis nodig is. Dit laat in het bijzonder toe om de grenzen aan het eigen kunnen en de eigen expertise te (h)erkennen.

Kritisch evalueren van brandveiligheidsontwerp

Je ontwikkelt de vaardigheden om brandveiligheidsontwerpen kritisch te analyseren en de kwaliteit van FSE studies in te schatten. Dit stelt u in staat om met kennis van zaken met brandveiligheidsingenieurs te communiceren en mee te denken in het ontwikkelen van een performantie-gericht ontwerp.



De opleiding is opgesteld voor professionals betrokken bij brandveiligheid in gebouwen en is opgevat om een gemeenschappelijke basiskennis te geven over functies heen. De opleiding heeft tot doel om samenwerking en communicatie tussen de verschillende disciplines in de bouwsector te bevorderen, waarbij alle betrokkenen een gedeeld begrip hebben van de concepten en toepassingen van fire safety engineering. Het doelpubliek omvat:

Brandweer (i.h.b. preventie)

Brandweerlieden die verantwoordelijk zijn voor het evalueren en controleren van de brandveiligheid in gebouwen kunnen via deze opleiding hun kennis van performantiegericht ontwerp uitbreiden en verfijnen. Dit geeft hen inzicht in de mogelijkheden en aandachtspunten van een performantie-gericht ontwerp.

Architect

Architecten krijgen inzicht in waar FSE een meerwaarde kan zijn voor hun ontwerpprocessen. Dit laat toe om brandveiligheid vanaf de conceptfase te integreren in het ontwerp. Dit geeft opportuniteiten voor efficiëntere en veiligere oplossingen.

Ingenieur stabiliteit

Deze opleiding geeft de stabiliteitsingenieur basiskennis omtrent de brandwerendheid van materialen en structuren. Er wordt aandacht besteed aan hoe het concept “brandweerstand” moet geïnterpreteerd worden, en wat wel en wat niet bereikt wordt bij toepassing van prescriptieve regels, alsook waar geavanceerde berekeningen van het structureel gedrag bij brand een meerwaarde bieden.

Vergunningsverlenende overheid

Ambtenaren en adviseurs binnen overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van bouwvergunningen kunnen via deze opleiding hun kennis van brandveiligheid verdiepen, waardoor ze beter in staat zijn om innovatieve, performantie-gebaseerde ontwerpen te beoordelen.

Andere actoren bouw (investeerder, verzekeraar…)

Investeerders, projectontwikkelaars en verzekeraars versterken via de cursus hun inzicht in de brandveiligheidsaspecten van een gebouw. Deze opleiding stelt hen in staat om de risico’s van innovatieve gebouwen beter te beoordelen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen.


Na deelname ontvangt u een aanwezigheidsattest.



Wetenschappelijk Coördinator

  • Prof. Bart Merci, Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Universiteit Gent
  • Prof. Ruben Van Coile, Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Universiteit Gent

Lesgevers

  • Emmanuel Annerel, Etex Group
  • Jan De Saedeleer, FOD Binnenlandse Zaken
  • Christian Gryspeert, Hulpverleningszone Midwest & UGent
  • Miet Cras, Jensen Hughes
  • Karel Lambert, Brandweer Brussel/ CFBT-BE
  • Simon Loosvelt of Melchior Schepers, Jensen Hughes
  • Bart Merci, Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Universiteit Gent
  • Thomas Thienpont, Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Universiteit Gent
  • Ruben Van Coile, Vakgroep Bouwkundige Constructies en Bouwmaterialen, Universiteit Gent




Brandbeveiligingsstrategie en performantie-gericht ontwerp

De brandveiligheidsstrategie verduidelijkt hoe brandveiligheid bereikt wordt voor een specifiek gebouw, en welk prestatieniveau met het ontwerp wordt bereikt. Er wordt dieper ingegaan op performantie-gericht ontwerp (Performance-Based Design, PBD). Bij performantie-gericht ontwerp worden de doelstellingen voor brandveiligheid expliciet vooropgesteld. Hierdoor is het mogelijk om een verbeterd veiligheidsniveau te bereiken en om moderne brandveiligheidsdoelstellingen (zoals bruikbaarheid na brand) mee te nemen in het ontwerp. Door rekening te houden met de specifieke kenmerken van het gebouw laat performantie-gericht ontwerp toe om brandveiligheidsoplossingen voor te stellen op maat van het gebouw.

Datum: 4 februari 2025
Lesgever: Ruben Van Coile

Materiaalgedrag bij brand

Mechanische, thermische en brandgerelateerde materiaal eigenschappen veranderen in functie van de temperatuur. Er wordt een overzicht gegeven, alsook hoe bepaalde eigenschappen bepaald kunnen worden.

Datum: 11 februari 2025
Lesgever: Bart Merci

Dynamica van brand

De basis van branddynamica wordt uitgelegd, zowel in de buitenlucht als in een gebouw. De essentiële vergelijkingen worden toegelicht en de verschillende stadia van een brand worden besproken, evenals de concepten ‘brandstof gecontroleerd’ en ‘ventilatie gecontroleerd’.

Datum: 18 februari 2025
Lesgever: Bart Merci

Passieve brandbeveiliging

Passieve brandbeveiliging omvat bouwkundige maatregelen die de verspreiding van brand en rook beperken, zoals brandwerende muren, draagelementen en deuren. Deze systemen zijn noodzakelijk om de veiligheid van gebouwen te waarborgen zonder actieve interventie. Het gebruik van brandwerende materialen en het afdichten van openingen voorkomt dat vuur en rook zich snel verspreiden. Passieve brandbeveiliging werkt samen met actieve systemen om een uitgebreide brandveiligheidsstrategie te bieden. Via regelgeving en testnormen wordt de implementatie van deze maatregelen in gebouwen gegarandeerd. In deze module worden de belangrijkste systemen voor passieve brandbeveiliging besproken.

Datum: 25 februari 2025
Lesgever: Emmanuel Annerel

Gedrag van constructies tijdens en na brand

Constructies die aan een hevige brand worden blootgesteld, warmen sterk op, wat kan leiden tot grote vervormingen, inwendige krachtsherverdelingen en spanningen, en in sommige gevallen zelfs tot gedeeltelijke of volledige instorting. In deze module bespreken we de effecten van brand op het gedrag van constructies, zowel tijdens als na de brand, en hoe deze kunnen worden meegenomen in het structurele ontwerp.

Datum: 11 maart 2025
Lesgever: Thomas Thienpont

Dynamica van rook

De basis van rookdynamica wordt uitgelegd, zowel in de buitenlucht als in een gebouw. Het fenomeen ‘ceiling jet’ wordt besproken, alsook de opbouw van een rooklaag en de natuurlijke stroming door openingen.

Datum: 18 maart 2025
Lesgever: Bart Merci

Rook – en warmteafvoer (RWA)

De principes en systemen voor RWA worden uitgelegd. Dit omvat overdruk systemen, natuurlijke en mechanische RWA en rook extractie. Ook horizontale RWA in tunnels en parkeergarages wordt kort besproken.

Datum: 25 maart 2025
Lesgever: Bart Merci

Evacuatie

Wetgevingen en normen vereisen evacuatievoorzieningen op basis van een one-size-fits-all benadering. Hoewel traditionele naleving acceptabel kan zijn voor veel constructies, kan het de ontwerpflexibiliteit beperken voor veel complexe en geavanceerde projecten. Geavanceerde modelleringstechnieken kunnen ingezet worden in alternatieve of prestatiegerichte ontwerpen om de gewenste visie te bereiken en lastige uitdagingen op het gebied van brand- en levensveiligheid op te lossen.

Datum: 1 april 2025
Lesgevers: Simon Loosvelt of Melchior Schepers en Miet Cras

Detectie- en alarmsystemen

Detectie- en alarmsystemen zijn essentieel om tijdig een brand op te merken en te alarmeren. Er wordt een overzicht gegeven van technieken. Hierbij komen zowel de sterke als de zwakke punten aan bod van de verschillende detectiemethodes. Verschil tussen de productnormen en de installatienormen komt eveneens aan bod.

Datum: 22 april 2025
Lesgever: Christian Gryspeert

Automatische blussystemen

Om tijdig en adequaat te reageren op brand is een automatisch blussysteem vaak noodzakelijk. Verschillende mogelijkheden (gasblussing, sprinkler, watermist, schuim,…) komen aan bod. Algemene concepten worden aangebracht evenals applicaties waar de verschillende systemen kunnen ingezet worden. Ook bouwtechnische implicaties worden besproken.

Datum: 29 april 2025
Lesgever: Christian Gryspeert

Regelgeving en normen

Brandveiligheid van gebouwen wordt grotendeels bepaald door regelgeving en normen. In deze les maak je kennis met de belangrijkste wetten en regels die de brandveiligheid in gebouwen waarborgen, en de juridische concepten die daarbij komen kijken. Daarnaast leer je waar je aanvullende regelgeving kunt vinden en krijg je een beter inzicht in de rol van normen binnen dit kader.

Datum: 6 mei 2025
Lesgever: Jan De Saedeleer

Moderne brandbestrijding

In deze les wordt uitgelegd hoe een modern brandweerkorps aan brandbestrijding doet. Inzicht in de werk- en denkwijze van de brandweer komt van pas bij het performantie-gericht ontwerp. Dergelijke ontwerpen worden immers meestal aan de brandweer voorgelegd voor advies.

Datum: 13 mei 2025
Lesgever: Karel Lambert

Risico-analyse en gelijkwaardigheid

In deze les wordt ingegaan op risicobeoordeling en de kwalitatieve en kwantitatieve methoden die toelaten om brandgevaar te analyseren. De interactie tussen risico-evaluaties en kosten-optimalisatie wordt toegelicht, waarbij rekening wordt gehouden met de volledige levensduur van het project. Er wordt verder ingegaan op het concept gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid houdt in dat alternatieve brandveiligheidsoplossingen worden vergeleken met prescriptieve regels om na te gaan dat ze hetzelfde of een hoger veiligheidsniveau bieden. De gelijkwaardigheidsbeoordeling heeft echter meerdere valkuilen die tijdens de les worden toegelicht.

Datum: 20 mei 2025
Lesgever: Ruben Van Coile



Praktisch


De deelnameprijs bedraagt 1.990 euro.

Deelnameprijs omvat lesgeld, hand-outs, frisdranken, koffie en broodjes.

Betaling geschiedt na ontvangst van de factuur. Alle facturen zijn betaalbaar dertig dagen na dagtekening. Alle vermelde bedragen zijn vrij van BTW.

Korting

  • Indien minstens één deelnemer van een bedrijf inschrijft voor de volledige opleiding wordt voor alle bijkomende gelijktijdige inschrijvingen van hetzelfde bedrijf een korting van 20% verleend. Facturatie geschiedt dan d.m.v. een gezamenlijke factuur.
  • Personeelsleden van de UGent genieten bijzondere voorwaarden. Mail ons voor meer informatie.
Kortingen zijn niet cumuleerbaar.

Annulering

Raadpleeg onze annulatievoorwaarden op www.ugain.ugent.be/annulatievoorwaarden.

KMO-portefeuille

Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMO-portefeuille,
gebruik authorisatiecode DV.O103 194.

Meer info vindt u op www.kmo-portefeuille.be

Opleidingsverlof (VOV)

In aanvraag.




Persoonlijke gegevens

Naam* verplicht
Voornaam*  
E-mail cursist*  
Facturatie op privé- of bedrijfsadres?*  

Privé-gegevens

Nummerplaat (voor toegang tot de parking)
Straat en nummer
Postcode
Gemeente
Land*
Telefoon

Bedrijfsgegevens

Onderneming
Functie
Email administratie (indien van toepassing)
BTW-nummer
Straat en nummer
Postcode
Gemeente
Land*
Telefoon

Inschrijving

Ik schrijf me in voor de de cursus 'Ingenieurstechnieken voor brandveiligheid in gebouwen'.

Volledige opleiding


Info


Ik wens blijvend geïnformeerd te worden over toekomstige opleidingen van het UGAIN.

Op welke manier heeft u kennis genomen van deze opleiding?

Via de UGAIN folder

Via de UGAIN e-mailing

Via een advertentie in (tijdschrift invullen aub):

Anders, met name via (ander infokanaal invullen aub):


Annulatievoorwaarden

Ik heb kennis genomen van de annulatievoorwaarden en ik verklaar mij hiermee akkoord.*





Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.

Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve te mailen naar ugain@ugent.be.



De lessen worden gegeven van 17u tot 21u30, in 2 delen, gescheiden door een broodjesmaaltijd. Deze vinden plaats aan de Universiteit Gent, UGent Academie voor Ingenieurs, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde.

Data onder voorbehoud van wijzigingen om onvoorziene omstandigheden.

Handboek

Volgend handboek wordt bijkomend aangeraden bij de lessen omtrent brand- en rookdynamica en RWA, maar is niet verplicht:

"Fluid Mechanics Aspects of Fire and Smoke Dynamics in Enclosures", Bart Merci & Tarek Beji, 2022

Vrij te bestellen bij de boekhandel.

Bijkomende inlichtingen

Universiteit Gent
UGent Academie voor Ingenieurs
Secretariaat
Els Van Lierde
Technologiepark 60
9052 Zwijnaarde
Tel.: +32 9 264 55 82
ugain@UGent.be




PhD students should submit an application for recognition through Oasis: https://oasis.ugent.be/.

  • Select ‘Edit curriculum’ for the current academic year in the left column
  • Select ‘Curriculum’ on your right under ‘Actions’
  • Below on your right: choose ‘Overview of applications for recognition’
The application for recognition must be submitted at least one month prior to the start of the course if it includes a request for funding.



U kunt de folder hier downloaden.