Hernieuwbare energie en flexibele sturing
2026
De opkomst van decentrale energiebronnen, elektrische voertuigen en de nood naar meer flexibiliteit hertekende de afgelopen jaren grondig het energielandschap. De variabele opbrengst van energie uit zon en wind én het flexibel sturen van het verbruik zal in de toekomst een meer prominente plaats innemen ten gevolge van de elektrificatie en het uitfaseren van traditionele energieopwekking. De zoektocht om een goed evenwicht te bekomen tussen variabele belastingen, hernieuwbare energiebronnen en opslagsystemen is van essentieel belang om, zowel in de private als de industriële sector, een flexibele energiehuishouding te beogen.
Het afschaffen van de klassieke dag/nacht tarifering op de nettarieven en de introductie van het capaciteitstarief brengen nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit zal zich onder meer uiten in actieve sturingen van verbruik en opbrengst van PV, al dan niet voorzien van opslagsystemen zoals batterijen, elektrische voertuigen en warmtepompen/boilers. Daarnaast versterken variabele en dynamische energietarieven dit effect nog meer.
In deze cursus zullen de verschillende aspecten van flexibele productie en verbruik geanalyseerd worden om vooropgestelde mogelijke oplossingen te optimaliseren. Naast een theoretische achtergrond, wordt er ook aandacht besteed aan het verwerven van praktische inzichten via het uitwerken van werkelijke cases en software simulaties. Bovendien reikt deze opleiding technieken aan om de impact van het capaciteitstarief en dynamische energietarieven in kaart te brengen, zoals het slim aansturen van stuurbare assets, of het optimaliseren van algoritmes voor het laden en ontladen van batterijsystemen of elektrische voertuigen.
Deze cursus beantwoordt volgende vragen:
- Hoe bekomt men een verhoogde zelfconsumptie en zelfvoorziening?
- Welke impact heeft dit op het netto verbruik en bijgevolg op de energiefactuur?
- Waar hou je rekening mee bij het plaatsen van een batterij als energiebuffer, zowel residentieel als industrieel?
- Hoe kan je met ‘demand response’ vraag en aanbod in evenwicht houden?
- Hoe vermijd je de verhoging van de netcapaciteit van uw installatie?
- Wat is de aanpak voor het integreren van laadpalen op een bedrijventerrein?
- Welke zijn de hedendaagse en toekomstige mogelijkheden om het flexibiliteitspotentieel in te zetten op de energiemarkt van morgen?
In samenwerking met
U kunt hier louter illustratief de folder van de vorige editie downloaden:
Hernieuwbare energie en flexibele sturing (editie 2025).
Inhoud, lesgevers etc. kunnen verschillen bij een volgende editie.
Info formulier
Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.
Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve contact op te nemen met UGain -> UGain@UGent.be