`

Effectief leiderschap

Essentiële toolkit voor ambitieuze managers

20 februari 2025 – 23 juni 2025

Ben je toe aan leiding geven of ben je recent teamleider geworden? Dan is het belangrijk om de juiste leiderschapsreflexen te ontwikkelen. Dat kan via deze opleiding.

In deze opleiding krijg je een holistisch overzicht van wat een modern manager én leider weet en doet, d.w.z. een volledig theoretisch én praktisch overzicht van management en leiderschap.

De opleiding bestaat uit verschillende modules die samen een coherent compleet pad vormen om van jou een succesvol manager en leider te maken. De opleiding is een must voor elke middle-manager die wil doorgroeien naar meer belangrijke functies binnen de bedrijfswereld.


Een coherent en compleet pad tot succesvol leiderschap

Elke module start met een solide theoretische fundering. Skills worden snel bijgewerkt en ook praktisch getraind. Aan de hand van praktijkcases wordt in groep de theorie ook effectief toegepast.


Deelnemers uit deze bedrijven gingen u voor:

                                                                                               





De opleiding is bedoeld voor hen die mensen leiden, sturen en naar behoren wensen te motiveren.

Wil jij jouw management-skills upgraden?
Wil jij je leiderschapsprofiel kennen en bijsturen om een effectieve leider te worden?
Wil jij een compleet overzicht van wat management en leiderschap is?
Als je ja zegt op bovenstaande vragen, dan is deze unieke opleiding een must.

Een masterdiploma en enkele jaren werkervaring zijn aangewezen.

Het aantal deelnemers is beperkt tot 24.




U ontvangt een getuigschrift, indien u deelneemt aan de volledige opleiding, een aantal leesopdrachten vervult, slaagt in een mondeling examen en in de uitwerking en verdediging van een groepsopdracht.

Buiten de seminaries zullen de deelnemers ook in groep werken aan een case. Samen met 3 à 4 collega-deelnemers wordt de case uitgediept en worden de aangeleerde concepten één voor één toegepast.

Gedurende de eindpresentatie toon je onmiddellijk aan dat je de aangeleerde skills hebt verworven en dat je ze kan toepassen in een echte bedrijfscase.

Het examen en de verdediging vinden plaats op 25 september 2025.

Iedereen neemt deel aan deze groepsopdracht.



Ludo Poelaert

Vakgroep Industriële Systemen en Productontwerp, Universiteit Gent – wetenschappelijk coördinator

Prof. ir. Ludo Poelaert coacht tal van bedrijfsleiders en zelfstandigen en begeleidt dagelijks ondernemingen en zelfstandigen in hun business. Hij was onder andere algemeen directeur, afgevaardigd bestuurder en World Vice-President in bedrijven als Apple Computer, Adecco en Barry-Callebaut.


Dirk Laverge, Communicatiemanagement, HOWEST

Dirk Laverge is verbonden als lector aan de hogeschool HOWEST in Kortrijk, waar hij management vakken doceert in diverse opleidingen en stagecoördinator is bij de bachelor Communicatie. Hij heeft een Master Toegepaste Economische Wetenschappen behaald bij de UCL in Mons, en vervolgens een Master na Master bij Vlerick Gent-Leuven. Aansluitend op zijn studies heeft hij enkele jaren in Zuid-Amerika gewerkt aan de Universiteit van Paramaribo, en enkele jaren bij de Generale Bank (nu BNP Fortis) in Rijsel. Daarna ging hij aan de slag in het hoger onderwijs, eerst aan de Arteveldehogeschool in Gent en vervolgens aan de Howest in Kortrijk.


Steve Stevens, StudentStartups Europe

Steve Stevens is een ervaren trainer in presentatievaardigheden en pitchtechnieken, gespecialiseerd in het begeleiden van startups, spinoffs en bedrijven. Met zijn achtergrond in het coachen van ondernemers helpt hij hen hun ideeën helder en overtuigend te presenteren. Daarnaast verzorgt hij trainingen op maat voor bedrijven om communicatieve en leiderschapsvaardigheden te versterken. Steve werkt 10 jaar aan UGent als Business Coach en manager van DO! UGent (het ondernemerscentrum) en is momenteel co-founder van het bedrijf Heirloom Ventures BV. Hij heeft ruime ervaring in het ondersteunen van groei en innovatie door middel van krachtige presentaties en pitches.


Isabelle Tennstedt, Seeder Fund

Isabelle studeerde af als burgerlijk natuurkundig ingenieur in Gent. Daarna bouwde ze een carrière uit in het bankwezen en was ze strategisch consultant. Nu is Isabelle Partner bij Seeder Fund, een early stage Venture Capital fonds, waar ze investeert in jonge technologiebedrijven.



Een greep uit de vele tools en technieken

  • Communicatie-model
  • Situational Leadership en de One Minute Manager
  • Kotter-methodology on Change Management
  • Who moved my Cheese
  • ABC costing en Flexible budgetting
  • DESC-methodology on assertivity
  • Diffusion Model van Rogers
  • Trello
  • Business Model Canvas
  • Boston Consulting Matrix analysis
  • SWOT analysis
  • Project Management model PMI Pert
  • Project Cost Crashing
  • Tuckman's stages of group (team) development


Programma



We geloven dat mensen effectiever en met meer energie samenwerken als ze écht aandacht hebben voor elkaar. Door los te komen van jouw communicatievoorkeuren en aan te sluiten bij die van de ander, komt jouw boodschap beter over. Zo ontstaat er erkenning, begrip en dynamiek en bereik je samen zoveel meer.

Gedurende deze tweedaagse leren we onszelf beter kennen. De deelnemer krijgt een helder inzicht in zijn/haar persoonlijkheidsprofiel.

Praktisch wordt stilgestaan bij de luistervaardigheid van elkeen en worden do's en don'ts bijgebracht inzake effectieve communicatie, t.t.z. communicatie met mensen waardoor je echt iets gedaan krijgt.

Hoe werf je de juiste mensen aan? Hoe doe je mensen groeien binnen jouw departement en bedrijf? Hoe kan je vandaag motiveren in onze gekende complexe business-omgeving? Hoe creëer je een succesvol team? Hoe blijf ik dat team elke dag motiveren? Hoe geef ik effectief feedback? Hoe delegeer je zonder vrees?

Lesgever: Ludo Poelaert
Data: 20 en 21 februari 2025




Na de eerste lesdag van deze module zal je alle belangrijke parameters van de economie kennen en kunnen interpreteren. We bespreken o.a. de rol van het BBP, de rente, de inflatie en staan ook stil bij de verbanden tussen deze economische indicatoren. We analyseren ook de sterktes en zwaktes van de Belgische economie, en de grote geopolitieke verschuivingen en het impact van klimaat op onze economie komen tevens aan bod (denk maar aan begrippen als SDG, ESG en CSRD). Vervolgens kijken we ook naar de rol van de overheid in onze economie, de fiscale en monetaire politiek en de implicaties voor het bedrijfsleven. Tot slot bespreken we de verschillende marktvormen en het klassieke concept van prijsvorming en de werking van vraag en aanbod, en dit aan de hand van concrete praktijkgerichte voorbeelden.

Tijdens deze module leer je ook om een balans te lezen, kosten te berekenen en een sluitend werkbaar budget af te leveren. Aspecten van Activity Based Costing (ABC) worden aan de hand van real cases besproken.
Je krijgt inzicht in een master budget en het opzetten van een flexibel budget. Zo kan je de uiteindelijke resultaten behoorlijk en gefundeerd vergelijken met het originele plan en budget.

Ook de financiële analyse van de onderneming aan de hand van ratio’s komt aan bod. Begrippen zoals liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en behoefte aan bedrijfskapitaal worden helder via cases aangebracht.

Last but not least komt investeringsanalyse aan bod. Hier wordt ingegaan op de methode van Netto Contante Waarde om investeringen te waarderen. Een basiskennis van MS-Excel is aangewezen.

Lesgevers: Dirk Laverge & Ludo Poelaert
Data: 13 en 14 maart, 28 en 31 maart 2025




Presentatiemanagement en pitchen

Een prachtig idee zal pas uitwerking vinden als je het goed kan verkopen, zowel intern als extern. Je leert hoe je jouw project of idee op een zo aantrekkelijk mogelijke manier kan 'pitchen'. Spreken voor publiek is bovendien een enorm belangrijke vaardigheid voor succesvolle leidinggevenden. Wij geven je alvast heel wat concrete tips en tricks waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Strategisch management

In deze module leer je ook om met een strategische bril naar een bedrijf te kijken. Alles begint bij het aangeven van de missie en de visie van jouw onderneming. Heel wat strategische modellen zullen de revue passeren. Uiteraard staan we ook stil bij de uiteindelijke strategische implementatie. Impact volgt niet uit grootse plannen, wel uit een gedegen uitvoering van de vastgelegde strategie. Je krijgt een goed inzicht in de bestaande modellen om zo mee te kunnen denken op managementniveau en mee de strategische visie te kunnen uitstippelen.

Innovatie & de impact van nieuwe technologieën op bedrijven

In deze module bekijken we hoe bedrijven efficiënt kunnen innoveren, en bespreken we de verschillende manieren waarop dit kan gebeuren. We kijken ook naar hoe mature bedrijven kunnen samenwerken met jonge startups. Tenslotte gaan we ook in op de laatste technologische ontwikkelingen zoals LLM's.

Lesgevers: Steve Stevens en Isabelle Tennstedt
Data: : 24, 25 en 28 april 2025




Tijdens de voormiddag worden de verschillende leesopdrachten besproken (artikels en handboeken). In de namiddag staan de tussentijdse presentaties voor de groepsopdrachten ingepland.

Lesgevers: Dirk Laverge en Ludo Poelaert
Datum: 16 mei 2025




Nieuwe producten/diensten ontstaan in de onderneming vaak via interne projecten. Hoe beslis ik om deel te nemen aan zo'n project-team?
Hoe leid ik zo'n team? Welke zijn de 10 fundamentele aspecten van succesvol Project Management?

Gedurende deze module krijgt u inzicht in een leiderschapsmodel dat effectief is en dagelijks zijn vruchten afwerpt: situationeel leidinggeven. Na de theorie wordt gewerkt in rollenspelen en wordt een echte test afgenomen. Uniek aan deze lesdag is dat je naar huis gaat met een werkbare tool en dat je meteen de aangeleerde skills zal kunnen toepassen in jouw bedrijfsomgeving.

Je zal regelmatig teams moeten leiden, maar je zal ook geregeld deel uitmaken van een team. Maar hoe kan je er nu voor zorgen dat dit team zo efficiënt mogelijk werkt en steeds de beste resultaten bereikt? Samen gaan we dieper in op de verschillende fases die een goed team doormaakt. We staan stil bij de acties die je zelf kan nemen, zowel als teamlid en als leider, om het team beter te laten samenwerken.

Ook wordt er stilgestaan bij alle aspecten van "Change Management". Aan de hand van het befaamde en tegelijk onmiddellijk toepasbare veranderingsproces van Kotter word je meegenomen in de 8 stappen van succesvol veranderen.

Lesgever: Ludo Poelaert
Data: 19, 20 en 23 juni 2025



Testimonials


Praktisch



De deelnameprijs bedraagt 6.285 euro en omvat lesgeld, lesmateriaal, projectbegeleiding, frisdranken, koffie en broodjes.

De presentaties worden zowel als hand-outs als digitaal aangeboden.

Daarnaast omvat het lesmateriaal ook:

  • Het handboek ‘Bedrijfskunde, de essentie’ van Ludo Poelaert
  • Het handboek ‘De nieuwe One Minute Manager’ van Ken Blanchard
  • Het handboek ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’ van Spencer Johnson
  • Het handboek ‘Customers: the day after tomorrow’ van Steven Van Belleghem
Betaling geschiedt na ontvangst van de factuur. Alle facturen zijn betaalbaar dertig dagen na dagtekening. Alle vermelde bedragen zijn vrij van BTW.

Korting

  • Indien minstens één deelnemer van een bedrijf inschrijft voor de volledige opleiding wordt voor alle bijkomende gelijktijdige inschrijvingen van hetzelfde bedrijf een korting van 20% verleend. Facturatie geschiedt dan d.m.v. een gezamenlijke factuur.
  • Personeelsleden van de UGent genieten bijzondere voorwaarden. mail ons voor meer informatie.
Kortingen zijn niet cumuleerbaar.


Annulering

Raadpleeg onze annulatievoorwaarden op www.ugain.ugent.be/annulatievoorwaarden.

KMO-portefeuille

Universiteit Gent aanvaardt betalingen via de KMO-portefeuille,
gebruik authorisatiecode DV.O103 194.

Meer info vindt u op www.kmo-portefeuille.be

Opleidingsverlof (VOV)

Deze opleiding is erkend in het kader van VOV. Klik hier voor meer info.
Klik hier om alle voorwaarden te raadplegen.



Persoonlijke gegevens

M ♂        V ♀

Naam* verplicht
Voornaam*  
E-mail cursist*  
Facturatie op privé- of bedrijfsadres?*  

Privé-gegevens

Nummerplaat (voor toegang tot de parking)
Straat en nummer
Postcode
Gemeente
Land*
Telefoon

Bedrijfsgegevens

Onderneming
Functie
Email administratie (indien van toepassing)
BTW-nummer
Straat en nummer
Postcode
Gemeente
Land*
Telefoon

Inschrijving


Ik schrijf me in voor de cursus Effectief leiderschap.

Info


Ik wens blijvend geïnformeerd te worden over toekomstige opleidingen van het UGAIN.

Op welke manier heeft u kennis genomen van deze opleiding?

Via de UGAIN folder

Via de UGAIN e-mailing

Via een advertentie in (tijdschrift invullen aub):

Anders, met name via (ander infokanaal invullen aub):


Annulatievoorwaarden

Ik heb kennis genomen van de annulatievoorwaarden en ik verklaar mij hiermee akkoord.*





Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.

Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve contact op te nemen via ugain@ugent.be



  • De lessen worden on campus gegeven van 9u tot 17u, in 4 delen, gescheiden door een broodjesmaaltijd en 2 koffiepauzes. Ze vinden plaats aan de Universiteit Gent, UGent Academie voor Ingenieurs, Technologiepark 60, 9052 Zwijnaarde.
  • Op 20 februari 2025 is er na de les een diner gepland.
  • Data onder voorbehoud van wijzigingen om onvoorziene omstandigheden.

Lesmateriaal

De presentaties worden zowel als hand-outs als digitaal aangeboden.

Daarnaast omvat het lesmateriaal ook:

  • Het handboek 'Bedrijfskunde, de essentie' van Ludo Poelaert
  • Het handboek 'De nieuwe One Minute Manager' van Ken Blanchard
  • Het handboek 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' van Spencer Johnson
  • Het handboek 'Customers: the day after tomorrow' van Steven Van Belleghem

Programma

  • Module 1: People management
    20 en 21 februari 2025
  • Module 2: Financieel beheer
    13 en 14 maart, 28 en 31 maart 2025
  • Module 3: Presentatie-, Strategisch- en Innovatiemanagement
    24, 25 en 28 april 2025
  • Module 4: Bespreking opdrachten
    16 mei 2025
  • Module 5: Projectmanagement, leiderschap en change management
    19, 20 en 23 juni 2025
  • Projectverdediging
    25 september 2025

Laptop

Er wordt gewerkt op eigen laptop of tablets voor de vele cases in MS-excel en Trello. Verder wordt gebruik gemaakt van de klassieke tools zoals MS-Word en MS-powerpoint.
MS-Project wordt gebruikt bij de project-management theorie.

Bijkomende inlichtingen

Universiteit Gent
UGent Academie voor Ingenieurs
Secretariaat
Els Van Lierde
Technologiepark 60
9052 Zwijnaarde
Tel.: +32 9 264 55 82
ugain@UGent.be



PhD students should submit an application for recognition through Oasis: https://oasis.ugent.be/.

  • Select ‘Edit curriculum’ for the current academic year in the left column
  • Select ‘Curriculum’ on your right under ‘Actions’
  • Below on your right: choose ‘Overview of applications for recognition’
The application for recognition must be submitted at least one month prior to the start of the course if it includes a request for funding.


Download HIER de folder.