`

Verkeersveiligheidsauditor

18 november 2024 – 28 april 2025

Verkeersveiligheidsauditing is een procedure die bijdraagt aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Het is een preventieve maatregel, waarbij mogelijke verkeersveiligheidsproblemen worden geïdentificeerd nog voordat er ongevallen plaatsvinden. Concreet moet een verkeersveiligheidsaudit plaatsvinden in de voorontwerpfase, bij het detailontwerp, vóór de ingebruikname en kort na het eerste gebruik van het nieuw gerealiseerde wegenbouwproject. In elke fase onderzoekt de auditor met een deskundig oog waar de verkeersveiligheid in het ontwerp nog kan worden verbeterd en geeft hierover duidelijke aanbevelingen.

Sinds december 2013 zijn dergelijke audits verplicht voor alle nieuwe infrastructuurprojecten op het trans-Europese wegennet. In een latere fase zullen verkeersveiligheidsauditoren steeds betrokken moeten zijn bij elk wegenbouwkundig ontwerp en zal deze praktijk ook doorstromen naar de overige wegen.

Het certificaat van deze opleiding is één van de noodzakelijke voorwaarden voor de certificatie als verkeersveiligheidsauditor door de Vlaamse Overheid.

In het eerste deel van de opleiding wordt een stevige theoretische basis gelegd, terwijl in het tweede deel de eigenlijke auditprocedure en de uitvoering ervan aan bod komen. De praktijkgerichte aanpak staat hierbij centraal, met studiebezoeken, praktijkoefeningen en toelichtingen van diverse praktische cases.

In het derde deel, dat is voorbehouden voor degenen die het certificaat willen behalen, wordt onder begeleiding een verkeersveiligheidsaudit in een oefening uitgewerkt.


In samenwerking met Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw


Met de steun van VSV



De cursus is geschikt voor iedereen die wil weten hoe en wanneer een verkeersveiligheidsaudit wordt uitgevoerd en in welke context dit gebeurt. Dit omvat gemeenteraadsleden, beleidsmedewerkers, mobiliteitsambtenaren, politie, diensten ruimtelijke ordening, leden van overlegcommissies, studiebureaus, onderzoekers, technische diensten, medewerkers van het openbaar vervoer, het Agentschap Wegen en Verkeer, en wegbeheerders.

Voor degenen die geen auditor willen worden, maar in de toekomst een verkeersveiligheidsaudit willen laten uitvoeren of erbij betrokken zullen worden, zijn de eerste twee delen van deze opleiding interessant.

Indien u het certificaat tot verkeersveiligheidsauditor wilt ontvangen, dient u ook het derde deel van de cursus te volgen en te slagen voor het bijbehorende examen. Voor dit laatste deel zijn het aantal plaatsen beperkt tot 25 deelnemers en gelden er specifieke toelatingsvoorwaarden. Deze zijn:

  • minstens de graad van bachelor of een daarmee gelijkgeschakelde graad behaald hebben;
  • minstens drie jaar nuttige praktische ervaring met wegenontwerp, wegenverkeersveiligheidstechnieken en ongevalsanalyse hebben;
  • Lessen 1 tot en met 10 van de cursus Verkeersveiligheidsauditor, georganiseerd door UGent, gevolgd hebben binnen een periode van 3 jaar voorafgaand aan de start van het academiejaar.
Houders van andere diploma's of met andere relevante ervaring, dienen een gemotiveerd verzoek te richten aan de curriculumcommissie, ten laatste 4 weken voor de start van de opleiding.

Voor een aantal lessen van Deel I kan men een vrijstelling bekomen. U dient hiervoor een gemotiveerde aanvraag in te dienen. Er wordt hiervoor geen aangepaste deelnameprijs voorzien.



U ontvangt een getuigschrift, indien u deelneemt aan de volledige opleiding en slaagt voor het bijbehorende examen (schriftelijk en mondeling) (26 mei 2025).

Het getuigschrift van deze opleiding is één van de noodzakelijke voorwaarden voor de certificatie als verkeersveiligheidsauditor door de Vlaamse Overheid. Naast het behalen van het getuigschrift, moet men ook aan bijkomende voorwaarden* voldoen om als gecertificeerd verkeersveiligheidsauditor aan de slag te kunnen:

    1. de aanvrager moet een natuurlijk persoon zijn en minstens de graad van master of een daarmee gelijkgeschakelde graad behaald hebben;
    2. de aanvrager moet minstens 6 jaar praktische ervaring hebben op het vlak van het wegenontwerp, de wegenverkeersveiligheidstechnieken en de ongevalsanalyse.
* Voorwaarden opgelegd door het decreet van 17 juni 2011 betreffende het beheer van de verkeersveiligheid van weginfrastructuur en zijn uitvoeringsbesluiten.



Wetenschappelijk Coördinator

  • Prof. dr. ir. Hans De Backer, Vakgroep Civiele Techniek, Afdeling Weg- en Waterbouwkunde, Universiteit Gent
  • Prof. ir. Dirk Lauwers, Vakgroep Civiele Techniek, Afdeling Mobiliteit en Ruimtelijke Planning, Universiteit Gent
  • Mevr. An Volckaert, , Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw


Mail ons via onderstaand formulier en wij houden u op de hoogte over de opleiding.

Info formulier


M ♂        V ♀

Naam* verplicht
Voornaam*  
E-mail cursist*  



Hou me op de hoogte over de opleiding "Verkeersveiligheidsauditor".

Info


Ik wens blijvend geïnformeerd te worden over toekomstige opleidingen van het UGAIN.

Op welke manier heeft u kennis genomen van deze opleiding?

Via de UGAIN folder

Via de UGAIN e-mailing

Via een advertentie in (tijdschrift invullen aub):

Anders, met name via (ander infokanaal invullen aub):





Zodra u op 'verzenden' heeft geklikt én alle verplichte velden zijn ingevuld, ontvangt u altijd een mail ter bevestiging van uw inschrijving.

Indien u deze mail niet heeft ontvangen, gelieve contact op te nemen met de webmaster, steven.deneef@ugent.be