Derde dag van de onderwijsinnovatieWoensdag 9 februari 2011, UFO, Gent | ![]() |
Dit is het interactieve deel van de studiedag.
Tijdens dit deel zal de Directie Informatie- en Communicatietechnologie (DICT) van de UGent hun nieuwe ontwikkelingen op het gebied van video uitgebreid demonstreren.
Daarnaast kunt u kennis maken met een aantal lopende en afgelopen projecten binnen de Universiteit Gent waar gebruik wordt gemaakt van video en aanverwante elektronische leermiddelen:
 
E-learning 'Light': opname en disseminatie van de voordrachten van het postgraduaat klinische biologie (GE) |
Prof. Alain Verstraete Sinds oktober van dit jaar worden (met Camtasia studio en een kleine digitale recorder) de voordrachten van het postgraduaat klinische biologie van het UZ Gent opgenomen. Na synchronisatie en editing worden de presentaties op screencast.com geupload en gelinkt naar de website van het UZ Gent. De respons was groter dan verwacht. Na 2 weken was één van de voordrachten al 50 keer bekeken. Op enkele maanden werd al meer dan 7 Gb gedownload. In deze workshop zullen een aantal van deze presentaties getoond worden. Gebruikmakend van een laptop en recorder zal het proces van het opnemen en verwerken van zo'n presentatie geïllustreerd worden.
Contactpersoon |
UGent is klaar voor 3D-lessen (WE) |
Pieter De Clercq en Sandra Vangestel Sinds kort beschikt de faculteit Wetenschappen van de UGent over een mobiel 3D-projectiesysteem. De 3D-projectieapparatuur, die vooral wordt gebruikt voor onderwijsdoeleinden, wordt gepresenteerd. Er worden een 10-tal brillen meegebracht. Aan de hand van stereofoto's en -video's krijgen de deelnemers een idee van de kracht van 3D in het onderwijs. Daarnaast wordt de gebruikte software gepresenteerd.
Contactpersonen |
E-learning binnen de kinesitherapie opleiding (GE) |
Prof. Ann Cools, Steven Versyp, Annemie Van De Velde Binnen dit project is een interactieve website gemaakt die zal worden gedemonstreerd. Deze website bevat zowel videofragmenten, audiofragmenten als oefeningen. Tijdens deze interactieve sessie zal worden gedemonstreerd hoe de filmpjes zijn gemaakt en met welke software er is gewerkt.
Contactpersonen |
Multimediaal afstandsleren via live video streaming (IVPV) |
Steven Deneef Het Instituut voor Permanente Vorming van de faculteiten Ingenieurswetenschappen & Architectuur en Bio-ingenieurswetenschappen (IVPV) organiseert een groot deel van zijn opleidingen via e-learning. Via deze methode kan de cursist op een zelfgekozen ritme, tijdstip en plaats een opleiding volgen, wat de drempel naar de postacademische en permanente vorming aanzienlijk verlaagt. Het IVPV is binnen de UGent een pionier op het gebied van multimediaal afstandsleren. Meer dan tien jaar geleden werd de eerste grootschalige opleiding via videoconferentie opgezet. Op binnenlandse en buitenlandse universiteiten en bedrijven konden cursisten live de lessen van het IVPV volgen. Intussen is de techniek enorm geëvolueerd. De lessen worden nu digitaal gecapteerd en live of on demand aangeboden via het internet. Het systeem is heel gebruiksvriendelijk, want van de lesgever en studenten worden haast geen bijkomende inspanningen gevraagd. De live-lessituatie wordt zo dicht mogelijk benaderd en gecombineerd met alle voordelen van afstandsleren. Op de stand van het IVPV kunt u kennismaken met ons systeem en eventueel zelf een korte opname maken.
Contactpersoon |
Online Vakantiecursus Wiskunde + Aanvullend lesmateriaal via video-streaming (EB) |
Willy Arts De Online vakantiecursus Wiskunde is de output van het OPL-project "Ontwikkelen van voorbereidend lesmateriaal onder de vorm van streaming-video" dat uitgewerkt is aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde in samenwerking met het IVPV. Het is een voorbereidende online lessenreeks wiskunde, vooral bestemd voor de instromende studenten die minder dan 6 uur wiskunde op hun programma hadden in het Secundair Onderwijs. Het doel is het bijwerken van de basiskennis wiskunde, i.h.b. wiskundige rekenvaardigheden, die onontbeerlijk zijn om een economische opleiding aan de FEB aan te vatten. De studenten kunnen reeds vanaf 1 juli, online en op eigen tempo de lessenreeks bekijken. Deze reeks bestaat uit 8 onderwerpen. Voor elk onderwerp werd een streaming video ontwikkeld waarbij afwisselend een overzicht van de theorie getoond wordt en een aantal oefeningen uitgewerkt worden. Bij de oefeningen wordt gebruik gemaakt van copyboard technieken. Uiteraard kunnen de studenten ook zelf aan de slag. Er zijn uitgebreide oefeningenreeksen beschikbaar en vanaf 1 september kan een eindtoets opgelost worden, waarbij alle onderwerpen aan bod komen. Aanvullend lesmateriaal via video-streaming is de output van 2 projecten die ontwikkeld zijn aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde in samenwerking met het IVPV. Namelijk het OPL-project: "Ontwikkelen van aanvullend lesmateriaal voor Wiskunde I(A) onder de vorm van streaming-video" en het project onderwijsvernieuwing: "Ontwikkeling van een online leerpakket 'grafieken in de economie'". Het is aanvullend lesmateriaal voor de vakken Wiskunde I(A) en Economie (A) (FEB), of voor een inleidend vak economie (andere faculteit) onder de vorm van streaming-video. Het is bedoeld als extra studiebegeleiding, naast de klassikale monitoraatsessies. Het aantal klassikale sessies is immers beperkt door plaats- en tijdsgebrek. De lesvideo's worden aangeboden via de minerva-site van het monitoraat, chronologisch volgend op de reguliere lessen van de lesgever. Voor wiskunde I(A) zijn 7 lesvideo's ontwikkeld. In elke video wordt een belangrijk en "moeilijk" onderdeel van de cursus nog eens volledig uitgelegd. Voor economie (A) zijn 6 lesvideo's beschikbaar. Hierbij ligt de focus op opstellen en begrijpen van grafieken uit het handboek "Economie toegelicht" en vaardigheden aanleren om andere grafieken te begrijpen en zelf te tekenen. Elke grafiek wordt stap voor stap opgebouwd aan de hand van een stappenplan.
Contactpersonen |
Video-ondersteuning in het praktijkonderwijs: dermatologie en weke delen chirurgie gezelschapsdieren (DI) |
Bart Van Goethem en Filip Clompen De vakgroep Geneeskunde en Klinische Biologie van de Kleine Huisdieren heeft onlangs geïnvesteerd in een chirurgiecamera die is ingebouwd in een chirurgielamp zodat de studenten aanwezig in de chirurgieruimte op een flatscreen TV de operatie kunnen volgen. De beelden worden soms ook opgenomen op een PC die deel uitmaakt van het project. Op deze stand worden sfeerbeelden getoond van studenten die de schermen volgen. Er worden opnames van de handelingen "in actie" getoond.
Contactpersonen |
Modulaire elektronische leeromgeving voor toegepaste IT technieken (WE) |
Pieter De Clercq en Sandra Vangestel Binnen de opleiding Biologie is de basiskennis van courante gebruikerspakketten bij veel studenten onvoldoende gebleken voor een vlotte uitvoering van bepaalde opdrachten. Daarom kregen in het kader van het opleidingsonderdeel "Informatica: informatieverwerving en -verwerking" een 200-tal studenten de opdracht om een multimediale handleiding op te nemen, waarbij een bepaalde functionaliteit in Office uitgelegd werd. Hierbij werd concreet ingegaan worden op voorbeelden uit de Biologie of uit andere opleidingen binnen de Wetenschappen. Deze multimediale handleidingen werden gebundeld op een Youtube pagina. Tijdens de interactieve workshop zullen de aanwezigen de gelegenheid krijgen om een multimediale handleiding op te nemen met behulp van Camtasia Studio.
Contactpersonen |
Education Innovation Project: eUROPA (LW) |
Prof. Bart Keunen en Jo Smets
Tijdens deze workshop is de website waarop de elektronische leeromgeving en/of e-syllabus voor de cursus 'Inleiding tot de voornaamste moderne literaturen' is ontwikkeld vrij toegankelijk. Wie dit wenst kan even surfen doorheen een met flash-toepassingen opgebouwde, didactisch gelaagde en met ontelbare afbeeldingen, audio- en videofragmenten verrijkte 'online tekst', een nieuwe tool voor de beginnende studie van literatuurgeschiedenis.
Contactpersonen |
Differential impact of unguided versus guided use of a multimedia introduction to equine obstetrics in veterinary education (DI/PP) |
Jan Govaere, prof. Aart De Kruif en prof. Martin Valcke In het onderwijsvernieuwingsproject 'Verloskunde Paard' werd een multimedia pakket gecreëerd om de complexe leerstof te verduidelijken voor de studenten Diergeneeskunde. Om de educatieve waarde van het ontwikkelde multimedia pakket te evalueren werd een vergelijkende studie uitgevoerd. In deze studie werden 4 verschillende onderwijsvormen met elkaar vergeleken. De resultaten van deze studie tonen de significante impact aan van het gebruik van een multimedia toepassing in het vakgebied van de Diergeneeskundige verloskunde. Een positieve impact werd niet alleen gemeten op het verwerven van kennis en vaardigheden maar tevens leidt het gebruik ervan tot een betere self-efficacy en dit met een lagere mentale belasting van de studenten. De studie wijst eveneens op het belang van een degelijke begeleiding van het studiemateriaal met het oog op een meer efficiënte verwerking van de aangeboden leerstof.
Contactpersonen |
Teleclassingproject (UGent - VUB) |
Yana Maes en Jan Velghe Universiteit Gent heeft samen met de Vrije Universiteit Brussel een geavanceerd videoconferencingsysteem uitgebouwd waarmee teleclassing mogelijk wordt. Dit teleclassingsysteem laat de lesgever toe om vanuit één locatie een uiteenzetting te geven die wordt doorgestuurd naar één of meerdere locaties, terwijl continu een directe interactie mogelijk is tussen de lesgever en de studenten, en onderling tussen de studenten in de verschillende leslokalen. In het academiejaar 2010-2011 wordt dit systeem uitgetest via een aantal pilootprojecten. Op deze stand worden de mogelijkheden van teleclassing tussen de UGent en de VUB voorgesteld. Men krijgt kort een sfeerbeeld te zien. Daarnaast worden de tussentijdse evaluaties van docent en studenten gepresenteerd.
Contactpersonen |
Interactief Voting Systeem Turning Point (DOWA) |
Dirk De Maerteleire De afdeling onderwijskwaliteitszorg heeft recent het voting systeem Turning Point aangekocht en beschikt over 100 stembakjes. Deze pads kunnen gebruikt worden tijdens hoorcolleges om de studenten te activeren. Zo zou het gebruik ervan tijdens een les, gecombineerd met peer discussion of peer instruction, leiden tot een beter begrip bij de studenten. Deze pads kunnen aan docenten uitgeleend worden. Tijdens deze workshop worden de mogelijkheden van het voting systeem Turning Point voorgesteld. Men krijgt een korte presentatie en daarna kunnen de deelnemers zelf vragen invoeren en het stemmen uitproberen.
Contactpersonen |
Tablet pc's brengen de theorie naar de praktijk (GE) |
Jotie De Meyer en Tim Pion Dit huidige onderwijsvernieuwend project streeft naar het optimaliseren van de koppeling tussen theorie- en praktijkonderwijs. De sportpraktijk wordt onderwezen in sportaccommodatie, waar het momenteel praktisch onmogelijk is om theoretische inzichten te duiden binnen de beperkte tijd en ruimte. Door de sportaccommodatie te voorzien van digitale leermiddelen, zoals tablet pc's kunnen theoretische achtergronden, maar ook spel- en bewegingsanalyses samen met de studenten bekeken worden tijdens de praktijklessen. Door de aankoop van negen tablet pc's, wordt het opzoeken van informatie en het geven van gerichte feedback aan medestudenten een heel stuk makkelijker. Tijdens de sportpractica lessen kunnen studenten gebruik maken van deze tablet pc's met ingebouwde camera, waarmee ze elkaars uitvoering kunnen filmen. De gemaakte filmpjes kunnen meteen herbekeken en geanalyseerd worden, waardoor het leerproces van de student versneld wordt. Tijdens de interactieve postersessie is er de mogelijkheid om kennis te maken met deze tablet pc's.
Contactpersonen |
Nieuwe mogelijkheden met streaming video: initiatieven van de Directie ICT (UGent - VUB) |
Afdeling Onderwijstechnologie - Directie ICT De Directie ICT heeft als antwoord op de stijgende vraag naar nieuwe werkvormen binnen het onderwijs een aantal nieuwe mogelijkheden uitgewerkt voor u als lesgever. Sinds de start van dit academiejaar kan u via de elektronische leeromgeving Minerva of Zephyr op eenvoudige manier allerhande digitaal videomateriaal overbrengen naar een centraal media management- en distributieplatform. Zo kan u uw videolesmateriaal op een gecontroleerde wijze beschikbaar stellen als videostream in uw cursussen binnen de elektronische leeromgeving of kan u uw studenten vragen een videobijdrage te leveren in het kader van een lesopdracht. Mits de juiste instellingen kan u uw videostreams zelfs ook beschikbaar maken in andere websites zoals het UGent-portaal. Als u, bijvoorbeeld in het kader van afstandsleren, een webconferentie wenst op te zetten, dan kan u vanaf nu beroep doen op het centrale webconferentie-platform. Vanaf uw PC kan u dan, enkel gewapend met een webcam en een internet-browser die Flash ondersteunt, een les of presentatie geven die online gevolgd wordt door deelnemers aan hun eigen computer. Daarnaast zullen opnames van hoorcolleges of lezingen mogelijk worden via Opencast, een geïntegreerd systeem om audio, video en presentatiemateriaal te bundelen. Dergelijke opnames worden automatisch geïndexeerd en digitaal beschikbaar gesteld via een centraal platform. De lezingen van deze dag worden alvast op deze manier opgenomen en zijn te bekijken. U krijgt de kans om zelf aan de slag te gaan met deze gloednieuwe mogelijkheden op één van de PC's in de DICT-stand.
Contact |
The art of AV Integration |
BIS Mechelen
BIS, de grootste speler voor presentatie-, informatie- en communicatieruimtes, adviseert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt ruimtes waarin audiovisuele & ICT totaaloplossingen een centrale plaats innemen. BIS is met name gespecialiseerd in het realiseren van zowel dynamische als complexe AV & ICT solutions, conference systemen en digital signage oplossingen (narrowcasting), gecombineerd met een doordacht programma technische services. Daarnaast heeft BIS een naam hoog te houden op het gebied van Event Rental en Digital Productions. BIS heeft meer dan tweehonderd mensen in dienst, verspreid over strategisch gelegen vestigingen in de Benelux. Als marktleider richt BIS zich op de zakelijke en institutionele eindgebruiker voor wie wij duizenden presentatie-, informatie- en communicatieruimtes per jaar realiseren en onderhouden U krijgt de kans om een aantal van deze oplossingen uit te proberen.
Contact |